Články
Jaký je rozdíl mezi průmyslovou a domácí kompostárnou?
8. 4. 2025 -
Ptáme se Michaely z Recovery. Michaela pracuje v technickém úseku jako technicko provozní manažerka a má na starosti kompostárny Recovery.
Michaela: Hlavním rozdílem mezi domácí a průmyslovou kompostárnou je objem zpracovaného odpadu, způsob technologického zpracování a kontroly procesu, legislativní plnění požadavků při zpracování bioodpadu, splnění požadavků na výsledný produkt.
Domácí kompostování je jednoduchý způsob, jak omezit podíl odpadů ze zahrad a rostlinného kuchyňského bioodpadu ve směsném komunálním odpadu. Každý z nás může takto předcházet vzniku odpadů, pokud vyrobený kompost dále použije na své zahradě. Rostlinné zbytky z přípravy jídel, zbytky z pěstování plodin ze zahrad, větve, listí, posečená tráva atd. – to vše můžeme využít na výrobu kvalitního kompostu.
Při kompostování můžeme využít různé podoby kompostérů např. jednoduchý kompostér z dřevěných latí nebo kompostéry plastové, které v některých případech nabízí obce či městské části svým občanům a využitím těchto kompostérů je zajištěno předcházení vzniku BRO. V rámci domácnosti je možné pořízení domácího kompostéru, který lze umístit přímo do bytu, domu, kanceláře nebo na terasu či zahrádku.
Další možností je využití biologicky rozložitelných odpadů (BRO) v kapacitně větších zařízeních typu kompostárna. Kompostárny oproti domácímu kompostování disponují technologií a strojním zařízením a tím jsou schopny zajistit optimální podmínky při procesu kompostování a zpracování BRO. Takové zařízení musí splňovat řadu předpisů vodohospodářských, hygienických a legislativních a je provozováno na základě rozhodnutí o povolení provozu zařízení, které vydává příslušný Krajský úřad. Společnost Recovera provozuje zařízení, které využívá technologie kompostování na volné ploše nebo v boxech, v pásových nebo plošných zakládkách s možností intenzivního zdroje aerace (provzdušňování).
Při kompostování je zajištěn řízený proces, při němž činností mikro a makro organismů za přístupu vzduchu dochází k přeměně bioodpadu na stabilizovaný výstup – kompost. Fáze rozkladu je provázena uvolňováním tepla a zahříváním zrajícího kompostu nad 55 °C, díky níž dochází k hygienizaci kompostovaného materiálu a zničení semen plevelů. Při domácím kompostování ne vždy dokážeme zajistit požadovaný průběh procesu a dosažení vyšších teplot. Při řízeném kompostování musí být dále zajištěno provzdušňování minimálně dvakrát během procesu, vlhčení zakládek včetně sledování vlhkosti, sledování průběhu teplot dle zvoleného teplotního režimu, doba kompostování musí být min. 60 dnů a proces může být ukončen po klesnutí teplot pod 40 °C.
Výsledné produkty jsou registroványdle zákona o hnojivech č. 156/1998 Sb., Ústředním kontrolním zkušebním ústavem zemědělským v Praze, který uděluje registrace hnojiv a substrátů a musí splňovat požadavky na jakostní znaky kompostu a substrátu a limitní hodnoty koncentrací rizikových látek dle registrace.